loading
Lütfen Bekleyiniz...

Sınav Öncesi Ne Yemeli

Sınavlardan önce sağlıklı ve dengeli beslenme, öğrencilerin başarı ve motivasyonlarında önemli rol almaktadır. Zihni açan herhangi mucize bir besin bulunmuyor; fakat doğru beslenme ile, sınav başarısını artırmak mümkün. Bununla birlikte, sınavdan önce motivasyonu olumsuz etkileyebilecek, stres düzeyini artıracak gıdalardan uzak durmak gerekiyor.
  
Doğru beslenme öğrencinin başarısında önemli büyüktür
Öğrencilerin sınav ve öğrenim dönemlerindeki başarı ve motivasyonlarının artmasında doğru beslenmenin önemli büyüktür. Bu nedenle öğrenciler için sağlıklı ve bilinçli bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Sınav dönemlerinde öğrencilerin yaşadığı uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk ve yoğun stres beraberinde , mide bulantısı, aşırı kilo alma-verme, baş dönmeleri gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı ile sınav dönemlerinde yaşanabilecek bu tip sağlık sorunları önlenebilir.
 
Kafein, sınav stresini artırır
Aşırı kafeinli içecekler, fastfood ve hazır gıdalardan oluşan öğünler, asitli içeceklerin çokça tüketilmesi gibi sağlıksız beslenmek sınav stresini artırır. Sınavlardan önce rahat uyuyabilmek için kafeinli içecekler yerine melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edilmesi. Fazla sıvı alınmamasına da dikkat edilmelidir; çünkü fazla sıvı alımı, gece sık idrara çıkmaya ve kişinin uykusuz kalmasına neden olabilmektedir. İyi bir uyku motivasyonu artırıp, stres seviyesini düşürecektir.
 
Çikolatanın fazla tüketilmesi konsantrasyonu azaltabilir
Konsantrasyonu artırmak için ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal gibi besinler öğünlerde mutlaka tüketilmelidir. Çikolata stresi azaltarak mutluluk verebilir; ancak fazla tüketilmesi de konsantrasyonu düşürebilir. Sınav sırasında çikolata, şeker gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir.
 
Yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçının
Sınav öncesi, aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerin yenmesi bağırsak hareketlerinin bozulmasına neden olabileceği için önerilmez. Bir gün öncesinde gaz yapan kuru baklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden de uzak durulmalıdır. Fazla susamaya neden olabilecek sucuk, tuzlu çubuk krakerler gibi aşırı tuzlu besinlerden de kaçınılmalıdır.
 
Kahvaltı konsantrasyon ve motivasyon sağlar
Sınav döneminde kahvaltı en önemli öğündür. Beyin, kan şekeriyle çalışır ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür. Düşük kan şekeri öğrencilerin konsantrasyonunu olumsuz etkiler, çok yüksek kan şekeri ise öğrenme, test çözme, okuma gibi beynin aktif olması gereken zamanlarda uyku hali yaratır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı yapan kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak önemlidir. 
 
Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmayın
Sınav öncesi ve sabahında kişinin alışkanlığı olan daha önce tükettiğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler tercih edilmelidir. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için bir gün öncesinde dışarıda yemek yenilmemelidir. 
 

Önerdiğimiz kahvaltıya bir örneği aşağıda verdik. Sınavdan 1 hafta önce bu kahvaltıyı yapıp önce vücudunuzun reaksiyonunu gözlemleyin bir problem yoksa sınav sabahıda tekrar edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

  • 1-2 dilim tam buğday ekmeği
  • 1 dilim peynir
  • 1 yumurta (haşlanmış veya yağsız tavada omlet)
  • 2-3 tam ceviz veya 5-6 badem
  • 4-5 adet zeytin
  • 1 tatlı kaşığı pekmez veya 1 porsiyon meyve veya kuru meyve.
  • Domates, salatalık
  • 1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış) veya 1 bardak süt
  • 6-7 kaşık yulaf