loading
Lütfen Bekleyiniz...

Testlerde Başarılı Olmak İçin 10 İpucu

 

Bilgi ve çalışmalarınızı küçücük bir zaman diliminde maksimum düzeyde başarıya dönüştürebilmeniz için bazı ip uclarını biraraya getirerek siz değerli üyelerimiz ile paylaşmak istedik. Bu ipuçlarını arttırma elbette mümkün fakat biz en önemli 10 ipucunu sizler için derlemek istedik. Bakalım neymiş bu ipucları.

  1. Anlamak, bir soruyu yapmanın yarısıdır. Soruların çözümünde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, soruyu (soru kökünü) iyi okumak ve neyin sorulduğunu iyi anlamaktır. Genellikle soru kökü, doğru yanıtın hangisi olabileceği konusunda ip uçları da verebilir. Bir soruyu iyice anlamadan o soruyu çözmeye başlamayın.
     
  2. Soru kökü “değildir”, “yanlıştır”, “olamaz”,”yoktur” gibi olumsuz olabilir. Beynimiz olumlu sorulara daha alışık olduğu için olumsuz soruları kaçırabilirsiniz. Bu nedenle soru kökününson cümlesinde ne istendiğine, altı çizili sözcüklere ve olumsuz anlatımlara çok dikkat edin.
     
  3. Doğru seçeneği bulduğunuzu sanarak, diğer seçenekleri okumaktan vazgeçmeyin. Çünkü testlerde hata yapmanızı sağlamak için doğru gibi görülen yanlış cevaplar yeralmaktadır. soruyu çözereken tek bir yanlış işleminiz bile sizi bu yanıltıcı cevaplara götürebilir. Bu nedenle doğru yapabileceğiniz soruları yanlış işaretleyebilirsiniz.
  4.  Çözüm yolunu bulamadığınız yada anlayamadığınız sorular olursa bunları daha sonra dönmek üzere geçin. Bütün soruları bitirdikten sonra bu sorulara dönebilirsiniz  yapabilirsiniz. Sorulara gereğinden fazla zaman harcamazsanız, yapamadığınız sorulara dönmek için mutlaka zamanınız kalacaktır. Cevaplarından emin olmadığınız soruları da hemen işaretlemeyin; daha sonraya bırakın.

  5.  Çoktan seçmeli sınavlarda 3 yada 4 yanlış 1 doğruyu götüreceği için kesinlikle cevaplayamadığınız soruları boş bırakın. Böylece doğru cepalarınıza zarar vermemiş olursunuz. Sınavlarda, amacınız ençok çok doğru cevabı vermektir ama aynı zamanda en az yanlışı yapmak da çok önemlidir.

  6. Hızlı okumak sınavlarda ve hayatınızın tüm zamanlarında size avantaj sağlayacaktır. Hızlı okuma aynı zamanda beraberinde hızlı anlamayıda getirecektir. Bu nedenle test başarınızı attırmak için mutlaka hızlı okuma tekniklerini kullanarak alıştırmalar yapın. Ders çalışmak dışında kitap okumayı hobi edinin. Hızlı okumak ve anlamak Türkçe'deki paragraf sorularını daha hızlı cevaplamanızı sağlayacak ve vakit kaybından sizi kurtaracaktır.

  7.  Her dersin kendine özgü soru özellikleri vardır. Bu soru özelliklerinden yararlanmasını bilin. Matematik ve Fen Bilgisi sorularında bazen seçenekleri sağlayarak da doğruyu bulabilirsiniz. Soruları atarak yanıtlamak yerine seçeneklerle sağlama yapmayı deneyebilirsiniz. Geometride verilen şekiller içinde bazı gizli ipucları olabilir. Bu ipucları bazen çizilmemiş bir değer bazen verilmemiş bir açı olabilir. Seklin üzerine çizim yapmaktan çekinmeyin ekleyeceğiniz bir doğru bile soruyu çözmek için size yardımcı olabilir.

  8. Yanlış cevapladığınız soruları neden yanlış cevapladığınızı araştırın. Benzer bir soruyla tekrar karşılaştığınızda yine yanlış yapmamak için konuyu tekrar edin, öğretmenlerinize sorun ve mutlaka öğrenin.  Her  testin, her sınavın sonunda bilemediğiniz sorularla daha çok ilgilenin. Böylece giderek daha az yanlış yaptığınızı göreceksiniz.

  9.  Soruları kalem oynatmadan yapmaya çalışmayın. Matematiksel işlemleri sadece zihinsel yolla yapmayın. Çözüm sırasında düşünürken kaleminizi de birlikte kullanın. Hafızanızı rahatlatmak için zihinden yaptığınız işlemleri not edin.  Aklınızı, gözünüzü ve kaleminizi birlikte kullanın. Böylece soruyu hem daha kolay anlayacak hem de daha kolay çözeceksiniz.

  10. Tüm bu yöntem ve taktiklerin geçerli olabilmesi için başaracağınıza inanmanız gerekiyor. Eğer buna inanmazsanız başarılı olamazsınız. Çalışıyorsanız, kendinize güveniyorsanız, öğrenme gücünüzü biliyorsanız , başarılı olmamanızı için bir neden yoktur. Herşeyden önce endinize inanın gerisi gelecektir.

Bu yazımızda sınav başarınızı artıracağını düşündüğümüz bazı temel yöntemleri ve taktikleri paylaştık. Umarız faydalı olabilmişizdir. Başarılar dileriz.

www.testalemi.com